fbpx


Ce este un browser web?

Un browser este un program realizat cu scopul de a oferi utilizatorilor accesul la toate informatiile din reteaua World Wide Web. Acesta ofera utilizatorilor posibilitatea de a cauta, descarca sau incarca informatii, muzica, imagini, filme, etc. De asemenea, un browser este utilizat atunci cand se doreste accesarea unui site web, a unui blog, a unei retele de socializare, pentru cumparaturi online, etc.Cum functioneaza un browser web?

Atunci cand este cautata o informatie intr-un browser prin intermediul casutei de cautare, programul softwere folosit pentru acest browser trimite cererile http server-ului pentru a se afisa informatiile cautate. Daca utilizatorul nu cunoaste informatia completa pe care doreste sa o caute, ii va veni in ajutor motorul de cautare care va oferi rezultate potrivite cuvintelor cheie scrise deja. Browser-ul va afisa intr-o fereastra informatia care poate fi un document HTML, PDF, imagine, video, etc. Modul browser-ului de a percepe aceste informatii este dat de specificatiile HTML si CSS, sustinute de „organizatia de standarde pentru web” W3C. In prezent, unele dintre aceste browsere s-au adaptat specificatiilor pentru a imbunatati compatibilitatea cu HTML si CSS.Componentele unui browserPrincipalele variante de browser utilizate:

Google Chrome

Este principalul browser folosit de utilizatori pentru navigarea pe internet deoarece nu prezinta costuri de utilizare,se poate personaliza, actualizare instanta si ofera cea mai buna viteza de incarcare a paginilor. Este disponibil atat in varianta pentru PC, fiind compatibil cu principalele sisteme de operare Windows, Linux, Mac, cat si pentru mobil, compatibil cu Android si IOS.

Mozilla Firefox

Este un browser cautat de utilizatori care se prezinta gratuit, poate fi personalizat, este disponibil pentru principalele sisteme de operare Windows, Linux si Mac, dar este inferior fata de Chrome cand vine vorba de incarcarea paginilor, viteza si actualizare. Un avantaj al acestuia este faptul ca realizeaza automat actualizarea datelor pentru a se obtine constant imbunatatiri ale versiunii browser-ului.

Internet Explorer

Aceasta varianta de browser prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Un avantaj ar fi faptul ca este rapid si cu un consum redus de energie, insa dezavantajul este dat de lipsa unei versiuni pentru mobil si prezinta o actualizare ingreunata.

Opera

Este un browser cu caracteristici avantajoase ce contine VPN-ul utilizat pentru deblocarea anumitor site-uri, aplicatii de socializare preinstalate si poate fi utilizat prin dispozitiv USB. Prezinta toate caracteristicile necesare functionarii pe diversele dispozitive utilizate.

Safari Apple

Este browserul prestabilit pentru Apple si cel mai indicat pentru Mac. Acesta poate fi folosit doar pentru dispozitivele Apple. De asemenea este foarte rapid, prezinta caracteristici proprii avantajoase, insa nu este la fel de permisiv cu personalizarea, in comparatie cu celelalte browsere.
Verificarea Cross-browser si importanta ei:

Cross-browser-ul este un proces de testare ce verifica daca pagina web functioneaza in mod similar pe toate browser-ele. Aceasta testare este utilizata pentru paginile web destinate clientilor.

Functionarea unui site web poate fi afectata de faptul ca unii utilizatori pot folosi o versiune mai depasita a browser-elor care nu accepta actualele caracteristici de CSS, JavaScript si HTML/HTML5. Avand in vedere cate tipuri de browser-e pot exista, este destul de dificil sa se realizeze o pagina web in totalitate functionala pentru toti utilizatorii. De aceea este necesara asigurarea compatibilitatii cu un numar cat mai mare de browser-e, care sa le cuprinda in special pe cele mai utilizate dintre acestea. De asemenea, este necesara aceasta verificare pentru a se evita erorile in rezultatul final. Pentru un rezultat eficient, programatorul trebuie sa verifice din start compatibilitatea site-ului cu caracteristicile browser-elor pe care doreste functionarea acestuia. O modificare ulterioara pentru a se obtine o compatibilitate a site-ului cu alte browsere, inafara celor alese initial, ar necesita mult timp de munca deoarece ar presupune editarea codului. De aceea, aceste verificari trebuie sa fie realizate atat la inceputul proiectului, cat si la sfarsit.

Completeaza formularul de mai jos
si vei primi o oferta personalizata GRATUITA!

Ai nevoie de un site bine facut?​

0770 700 607

cere o cotatie
nu nu te costa nimic

daca ne spui numarul tau de telefon, te sunam noi...