Ce poti invata din acest articol?
Ce reprezinta un cache?

Cache-ul este o memorie mai rapida, utilizata pentru a imbunatati performanta datelor accesate recent sau frecvent, si este folosit in mod obisnuit de unitatea centrala de procesare, aplicatii, browsere web si sisteme de operare. Datele din cache sunt stocate temporar intr-un mediu accesibil, care este local pentru clientul cache si separat de spatiul de stocare principal. Principalul scop al utilizarii unui cache, este de a tine pasul cu cerintele clientilor. Majoritatea sarcinilor de lucru ale aplicatiilor depind de operatiunile Input – Output, iar procesul de stocare in cache, imbunatateste performanta aplicatiei.
De ce sa stochezi in cache date / fisiere?
Printre numeroasele avantaje ale stocarii in cache, se enumera:
Performanta
Datorita stocarii datelor intr-un cache, dispozitivele pot rula mult mai repede. Memoria cache a unui browser care stocheaza fisiere din sesiunile anterioare de navigare si accelereaza accesul la sesiunile ulterioare.
Munca offline
Cache-urile permit aplicatiilor sa functioneze fara o conexiune la internet, oferind acces rapid la datele care au fost accesate recent sau care sunt utilizate frecvent, insa nu ofera acces la toate functiile aplicatiei.
Eficienta resurselor
Memorarea in cache ofera viteza prin accelerarea timpului de incarcare a aplicatiilor, flexibilitate si eficienta, prin accesul rapid la cache dispozitivele vor economisi energia bateriei.
Cache – server side

Cache server side reprezinta stocarea temporara atat a fisierelor web, cat si a datelor pe serverul de origine pentru reutilizare.
Cum functioneaza?

La prima accesare a unei pagini web de catre utilizatori, site-ul web urmeaza procesul normal de solicitare a informatiilor de la server. Dupa ce a realizat solicitarea, si a trimis un raspuns inapoi utilizatorului, serverul salveaza o copie a paginiii web. La urmatoarea accesare a website-ului de catre utilizator , serverul trimite inapoi pagina web deja salvata fara a construi sau a regenera continut nou din baza sa de date. Acest lucru ajuta la accelerarea timpului de afisare a continutului si reduce semnificativ operatiunea pe server , fara a fi necesar sa recreeze intregul continut la cererea utilizatorului.
Cache – client side

Cache – client side reprezinta un proces de stocare in cache web care stocheaza temporar copia unei pagini web in memoria browserului in loc de memoria cache de pe server. Cache – client side se afla pe dispozitivul utilizatorului, iar in momentul in care un utilizator viziteaza un site web activat cu cache – client side, browserul (Safari, Microsoft Edge, Google Chrome, Opera) are o memorie cache de browser pe orice dispozitiv pe care este instalat si pastreaza o copie a paginii web. Acest lucru le permite sa stocheze fisiere pagini HTML, imagini, fisiere CSS si alte fisiere multimedia ale unui site web.